Köket- hjärtat av förskolan

Maten lagas på plats med tid och kärlek som huvudingredienser. Vi använder inga halvfabrikat utan all vår goda vegetariska mat lagas från grunden. I den mån vi kan köper vi biodynamisk odlad mat, men självklart alltid ekologisk. Maten har ett stort värde och ska innehålla allt som ett litet barn behöver. Under Waldorfförskolelärarutbildningen finns ett kurssnitt som heter näringslära.

Barnens matglädje och aptit stimuleras då det börjar spridas en doft genom förskolan. Vad blir det för mat…? Får jag hjälpa till…? Ibland hjälper barnen till i köket. Under höstterminen har Sexåringarna en matlagningsdag /vecka då de även ”själva” får göra matsedel. Bullar bakas av alla barn 1 gång i veckan till soppdagens lunch, ibland hjälper de med stor entusiasm till att mala mjölet.

Det dukas fint med ljus, servetter och blommor på borden. Vi lägger stort värde på att måltiderna ska vara lugna och trevliga med fina små samtal. Finns oftast något barn som hjälper till att duka.